Matleveranser via cykel – En svår bransch i Sverige

Bolag som levererar mat via cykel har stor anledning att se över sin verksamhet i Sverige och eventuellt överväga att flytta den till något varmare land. Dessutom har massiv kritik riktats mot flera bolag som driver denna typ av tjänst i Sverige idag.

Svenska klimatet kan medföra problem

Att få en hamburgare, eller korv med mos levererad via ett cykelbud låter kanske charmigt. Men om man tänker sig svenskt klimat, där sommarsol, hagelstormar och regnskurar gärna avlöper varandra, även under en och samma dag. Då är det lätt att inse vilken press det blir på cykelbuden. Även i den bästa packväskan kan maten snart tyckas mindre aptitlig om cykelbudet har svårigheter att komma fram till kunden inom några minuter. Det finns tillsynes en god anledning till varför flera stora kedjor inte väljer att ha hemleveranser över huvud taget, vilket sannolikt har att göra med kvalitén på maten som riskerar att snabbt sjunka om leveranstiderna blir för långa.

Kritik mot många cykelbudsföretag för matleveranser

Flera företag som riktat in sig på matleveranser via cykelbud har också nyligen åkt på massiv kritik från svensk media. Det rör sig om arbetsvillkor som är långt ifrån okej, och med löner som är långt under en normal minimilön. Som svar på kritiken menas att konkurrensen ännu är stor, och att det finns mycket utvecklingspotential när det kommer till att bygga upp verksamheten. Men många är eniga om att något måste göras för cykelbudens situation.

Ett komplement till verksamheten

Företag som ändå satsar och vill satsa på hemleverans via cykelbud gör det dock av många goda skäl. Det handlar om att erbjuda något unikt till kunden, att nå en bredare kundkrets så som de som inte vill eller har möjlighet att fysiskt befinna sig vid restaurangen. Dessutom är cykel är miljövänligt fordon som många gånger har det enklare att komma förbi trafiken, exempelvis vid köbildningar. Framtiden får avgöra om branschen kommer lyckas stanna i Sverige, eller om internationella kedjor hellre lägger cykelleveranserna på sina verksamheter i varmare länder. Genom att cykelbudens tillvaro lyfts media så ökar sannolikt chanserna att förhandla om bättre arbetsvillkor.

Utvalt av redaktionen
Hot och möjligheter för svensk export
Musical.ly tecknar avtal med Apple music