Nyheter hela tiden

Nytt24 är en webbtidning som ger dig nyheter dygnet runt. Precis som att näringslivet och företagssverige aldrig helt och hållet sover, gör inte vi heller det. Vi vet att några av de mest uppseendeväckande händelserna kan ske ända in på småtimmarna. Därför sitter vi redo – 24 timmar om dygnet.

Det här bevakar vi

Vårt huvudsakliga fokus ligger på svenskt näringsliv. Vi bevakar företag, sammanslagningar och större affärer i allmänhet. Många av våra artiklar kommer att, av förklarliga skäl, beröra nya techföretag och start-ups av olika slag. Det är i hög grad dessa typer av aktörer som idag ofta står i händelsernas centrum.

Med det sagt finns det lite äldre aktörer som i allra högsta grad är relevanta än idag. Många av Sveriges storföretag har rötter som börjar tidigt på 1900-talet. Bland dessa kan giganter som ABB och Volvo räknas – två företag som du kommer att kunna hitta artiklar om här på sidan. Vi bevakar det som är stort nog att beröra, eller spännande nog att det är värt att nämnas.

Därför bevakar vi näringslivet

Företagen och företagare utgör en slags grundstomme i Sverige och i de flesta andra länder. Det är de som erbjuder anställning och som i hög grad ser till att varor produceras och att tjänster tillhandahålls. Som exempel kan nämnas att endast familjeägda företag står för en ungefär tredjedel av både sysselsättningen och bruttonationalprodukten i Sverige.

Likaså har specifika branscher stått för en stor del av svensk omsättning genom tiderna. Till exempel har Volvo länge varit ett av världens största personbilsmärken, även om företaget Volvo Personvagnar idag inte längre är svenskägt. Istället är det ett kinesiskt bolag som idag innehar merparten av aktierna. Saab och Scania har varit andra giganter inom fordonsindustrin.

Oavsett sker fortfarande stora delar av produktionerna i Sverige, och rapporter från SCB säger att varje nytt jobb inom fordonsindustrin skapar ytterligare ett jobb i någon annan del av ekonomin. Det är för att sprida kunskap och information kring saker som dessa, som vi rapporterar om näringslivet. Det påverkar helt enkelt hur samhället mår i stort. Sedan finns naturligtvis ett genuint intresse från redaktionens sida.

Informativa texter

Hemsidans namn talar kanske för sig självt. I huvudsak är det nyheter som besökare kommer att läsa. Dock kommer vi även att ligga visst fokus på att publicera informativa tester och rena faktaartiklar. Det här ska bidra till att öka förståelsen för näringslivet i allmänhet, så att även de nyheter som publiceras kan tolkas bättre. Det här är ett led i vårt arbete att bygga en långsiktig relation med Dig som läsare.

Historia

Det är inte bara de mest aktuella händelserna vi väljer att rapportera om. Den som besöker Nytt24 kommer även att kunna hitta artiklar som berör svenskt näringsliv ur ett historiskt perspektiv. Varför det kan vara nyttigt att se saker ifrån ett historiskt perspektiv kanske förtjänar en egen artikel, men syftet är i huvudsak att bilda och att underhålla.

Svenska innovationer

Svenskmärkta innovationer finns det mängder av. Faktum är att många av de innovationer som gjorts inte bara bidragit till svenskt näringsliv – utan till världen i stort. Bland de mest kända svenska innovationerna märks dynamiten och termometerskalan. Här ger vi exempel på några fler:

  • Ställbara skiftnyckeln. 1891 fick Johan Petter Johansson patent på sin vidareutveckling av skruvnyckeln. Förändringen var att den gjordes ställbar. Med detta förvandlades nyckeln till den skiftnyckel vi är vana att använda idag.
  • Trepunktsbältet. I slutet av 50-talet uppfann svenska Nils Bohlin trepunktsbältet för Volvo. Idag finns dem i nästan alla personbilar. Något som säkerligen skapat förtroende för Volvo, är att de lät den som ville använda sig av bältet – utan kostnad. Patentet som togs var öppet.
  • Visserligen endast en delvis svensk innovation. Det är Inge Edler och tyska Helmuth Hertz som anses vara grundarna till det moderna ultraljudet.
  • Det sfäriska kullagret bidrog till SKf’s stora framgångar på den globala marknaden. Patentet beviljades sommaren 1907 och har sedan dess använts i mängder av produkter runt om i världen.
  • Blixtlåset. Gideon Sandbäcks patent, Hookless #2, har kommit att bli modellen för de blixtlås som vi idag ser nästan överallt. Själva idén är dock kanske inte något som bör tillskrivas just Gideon. Däremot har han i allra högsta grad varit delaktig i att få den till den stora hit det blivit.

Stora svenska varumärken

Sverige har ett flertal stora varumärken som är kända över hela världen. Många av dessa företag kommer att bevakas här. Några av de största företagen vi har i landet är till exempel:

  • Ett gigantiskt företag som har butiker i stora delar av världen. Sedan grundandet i mitten på 1900-talet i Småland, har vägen gått spikrakt uppåt. IKEA är dock inte längre svenskägt – åtminstone inte på pappret. Det uppges att Ingvar med familj fortfarande har stor kontroller över verksamheten.
  • H&M. H&M är ett annat stort varumärke. Faktum är att butiken är världens största klädkedja, sett till antalet butiker. I dagsläget finns ungefär 4 000 av dem runt om i världen.
  • Volvo har ca 85 000 anställda i över 18 länder. Företaget grundades 1926 och var då ett dotterbolag till kullagertillverkaren SKF. Koncernen växte snabbt och idag består produktionen främst av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.
Utvalt av redaktionen
Hot och möjligheter för svensk export
Musical.ly tecknar avtal med Apple music