Tidernas dyraste domänaffärer

Tidernas dyraste domänaffärer

E-handel växer sig allt större globalt, och något som ständigt är på tapeten för många entreprenörer och e-handlare är domänerna. Många anser att en bra domän är en oerhört viktig del av en e-handel. Det här bevisas inte minst av de enorma summor som vissa domäner har sålts för på senare år.

Hur många miljarder som domännamn sammanlagt har sålts för över hela världen är svårt att svara på. Däremot är nog de flesta bekanta med att eftertraktade domäner kan gå för riktigt mycket pengar. Men hur mycket säljs de egentligen för? I den här texten listar vi några av de dyraste domänaffärerna i historien.

Whisky.com – 3 100 000 USD

Whisky.com såldes för 3 100 000 amerikanske dollar i mars 2014. Vinsten? 3 100 000 amerikanska dollar. Michael Castello, som förvärvade domännamnet, gjorde det i mitten på 1990-talet när det inte kostade något alls.

Michael själv har sagt att han visserligen tycker om Scotch, men att det inte var kärleken till whiskyn som gjorde att han registrerade domänen. Istället fanns det en nattklubb i Hollywood vid namn Whisky a Go Go, vilken han var ett fan av. Några år efter registreringen erbjöd han domännamnet till ägaren av nattklubben gratis – som tackade nej.

Toys.com – 5 100 000 USD

Summan 5 100 000 amerikanska dollar motsvarar nästan 50 miljoner kronor med dagens växelkurs. Så mycket betalade lekgiganten Toys”R”Us domänen Toys.com år 2009. Samma företag förvärvade även Candy.com bara några månader tidigare. Detta till en summa av 3 miljoner amerikanska dollar. Surfar man in på ”Toys.com” skickas man idag vidare till Toysrus.com, som är företagets huvudsakliga sida.

Diamond.com – 7 500 000 USD

Namnet låter dyrt – och det var det. Åtminstone för onlinejuveleraren Ice.com, som köpte domänen av Odimo.com till ett pris av 7 500 000 amerikanska dollar. Det här motsvarar ungefär 60 miljoner kronor med aktuell växelkurs. Till skillnad från Toys”R”Us skickas man inte vidare från Diamond.com till Ice.com. Istället ser man en e-butik för smycken där nästan alla – såklart – innehåller diamanter.

Fund.com – 9 999 950 USD

Fund.com är en av de absolut dyraste domänaffärerna genom historien. Visserligen finns ett par affärer som överstigit den här summan, men i de flesta av dem har mer än bara själva domänen följt med i affären. När vi bara pratar om domännamn är Fund.com, med sitt säljpris på 9 999 950 amerikanska dollar, slaget av få. Domänen såldes 2008 till ett pris som motsvarar nästan 85 miljoner kronor med aktuell växelkurs.

Obs! De svenska summorna stämmer nödvändigtvis inte överens med aktuell valutakurs vid det tillfälle du läser artikeln.

 

Utvalt av redaktionen
Hot och möjligheter för svensk export
Musical.ly tecknar avtal med Apple music